Régi oldal‎ > ‎

Hírfolyam

-

Blog

Információ Angolora, 2011. jan. 28. 4:58

Beszélsz nyelveken? Vajon kinek mi a titka? Kidobott a porosz oktatási rendszer az utcára, és már ment is folyékonyan? Gondolatok, ötletek, építő javaslatok és inspiráló meglátások fogják hatékonyabbá tenni a tanítást, mert mindig, mindenhol tanárok, és egyúttal tanulók is vagyunk. A blog célja a whimsical, unorthodox és egyéb finnugor jelzőkkel megbélyegezhető módszerek, vagy nem módszerek, ötletek és sikersztorik gyűjtőhelyének lenni a második (harmadik, nx) nyelv elsajátítására vonatkozóan. Ha van olyan ötleted, módszered, ami NÁLAD működött, oszd meg velünk, hátha valaki magára ismer, alkalmazza, és megtanul még jobban tanulni, vagy tanítani. Ha mégsem, akkor is legalább elmélyítettük azt a tudást, miszerint a tanulás és tanítás személyes dolog, nem sablonok halmaza. Ide írhatsz: semiambidextrous@gmail.com

http://whimsicalll.blog.hu/

Dr. Orosz Árpád

Információ Angolora, 2011. jan. 28. 4:14

Tanácsok és tippek az angoltanuláshoz

    "Legyünk mindig kitartóak! Ne adjuk fel, keressük a lehetőséget a tanulásra és a gyakorlásra! Ahogy a kisgyerek is hibákon keresztül tanulja az anyanyelvét, és nem szontyolodik el, ha valamit nem jól mond, úgy kell nekünk is kitartóan használnunk azt, amit tudunk, a folyamatos használaton keresztül megerősíteni a tudást. A nyelvtudás nem lexikális tudás, nem úgy tanuljuk az angol nyelvet, ahogy pl. a fizikát, biológiát vagy a történelmet. Egyszerre egy viselkedésmódot is tanulunk, valamit, konkrétan az idegen nyelvet használni tanuljuk meg. Törvényszerű, hogy hibázunk, hibákat követünk el. Ha csak keveset tudunk megtanulni, akkor se csökkenjen a lelkesedésünk, a kevesebb is több mint a semmi! Mindig azt nézzük, amit már tudunk, és azt próbáljuk felhasználni! Mert ha a meglévő tudást, szókincset vagy nyelvtani tudást hasznosítjuk, abból csak több lesz, mert a kommunikáció során kapunk is valamit a beszélgetőpartnerünktől."

Dr. Orosz Árpád       


Nyerges Tibor

Információ Angolora, 2011. jan. 28. 4:13   [ 2011. jan. 28. 4:14 frissítve ]

Tanácsok és tippek az angoltanuláshoz

Ötletek a hétköznapokhoz

 • az érdeklődési körének megfelelő könyveket olvassa angol nyelven
 • filmek, dvd-k megtekintése angol felirattal (magyar nyelven) (később angolul is - a szerk.)
 • a mindennapi információkat érjük el angol nyelvű hírcsatornákon keresztül (pl. BBC, CNN)
 • keressük a lehetőséget, hogy gyakorlatban használhassuk az angol nyelvet (pl. amerikai misszionáriusok, külföldi turisták)
 • tolmácsolás az egyházban tudásszintünknek megfelelően:
  • haladó szinten folyamatos tolmácsolás
  • kezdő szinten egy-egy embernek a lényeget fordítani
 • lehetőség szerint telepítsünk angol nyelvű szoftvereket, rendszereket a számítógépre/telefonra

+ Egy tipp a szavak tanulására
Írjuk össze az ismeretlen szavakat: egy kis cetli egyik oldalára az angol, a másik oldalára a magyar jelentését, gyűjtsük össze ezeket, és amikor csak lehetőségünk van rá, tanulmányozzuk őket (pl. utazás közben) Idővel bővítsük a listát.

 

Kezdőknek

 • részvétel ingyenes, misszionáriusok által tartott angolórán
 • kezdő szintű nyelvkönyv beszerzése és abból a nyelvtan alapjainak megtanulása
 • szókincs bővítése a papír cetlis módszerrel
 • próbáljunk kapcsolatot teremteni angolul a misszionáriusokkal

 

Nyerges Tibor      

1-3 of 3